קישוט עוגות
יום שלישי 18 אוגוסט 2015
רוצה ליצור עוגה שתעיף את האורחים מהרגליים? אולי להוסיף קצת סגנון לאירוע מסוים, להשאיר טעם של עוד בסוף הארוחה, או אולי פשוט יש לך אהבה לאפיה ואת/ה רוצה לשדרג את היצירות הטעימות שלך. בכל מקרה, יש לי דברים מעניינים לשתף אתך. עוגה מקושטת וטעימה תעורר את כל החושים, וגם תצליח למשוך מחמאות מהזוללים המאושרים(:
חייבים להשתמש בקישוטים אכילים?
החוש שמעניין אותנו כשאנחנו מקשטים, הוא חוש הראייה. לכן, אין הכרח להשתמש בקישוטים אכילים דווקא. מקצוענים משתמשים גם בקישוטים לא אכילים. יחד עם זאת, לקישוטים אכילים יש ערך מוסף- הם הופכים את העוגה למושכת וכיפית יותר. ככל שהעוגה יותר יפה, ככה כואב לנו יותר הלב לאכול אותה. וככל שכואב לנו יותר הלב לאכול אותה, ככה היא משאירה חותם רגשי חזק יותר, ולכן היא גם יותר מוצלחת.
לכן, אני רוצה לדבר כאן על 3 סוגי קישוטים מרכזיים שיכולים לשדרג את המראה של כל עוגה.
בצק סוכר
עם בצק סוכר אפשר ליצור אינספור צורות מעניינות ומשעשעות במגוון צבעים.
בישראל, רואים בצק סוכר בעיקר על עוגות ימי הולדת לילדים. יש לו פוטנציאל נפלא בקישוט עוגות, אבל האופות ואופים עדיין לא מימשו אותו, וזה דבר טוב, בגלל שהעוגה שלך תהיה יותר מיוחדת. אם משתמשים בו בצורה נכונה, בצק סוכר יכול להוסיף סגנון לעוגה ולתת לה מראה מקצועי ומרשים.
שתי שיטות לקישוט בבצק סוכר:
- מעטפת- כשאנחנו רוצים לתת לעוגה שלנו מראה או סגנון מסוימים, בדרך כלל נתחיל עם עטיפת העוגה בשכבת בצק סוכר. ככה, היא מקבלת מראה חלק שאיתו אפשר להמשיך לעבוד ולקשט את העוגה. בגלל שבצק הסוכר מתערבב בקלות עם צבעי מאכל, קל במיוחד לצבוע אותו, וכך לתת לעוגה את הצבע הרצוי, בהתאם לסגנון שאנחנו מחפשים. את בצק הסוכר אפשר לקנות או להכין באופן עצמאי. לא נדבר על אופן ההכנה שלו, כי זה כבר סיפור אחר. כדי להשתמש בו לקישוט, דבר ראשון צריך לרדד אותו לכדי שכבה גדולה בעובי בינוני. השכבה צריכה להיות גדולה מספיק כדי לכסות את כל העוגה עם קצת עודף, כדי שלא יישארו קצוות לא מכוסים. כדי שהבצק יידבק לעוגה, נמרך עליה שכבה מתווכת של המילוי של העוגה, או קצפת סמיכה. נעטוף את העוגה בבצק הסוכר, ונהדק אותה רק לחלק העליון של העוגה בינתיים. שימו לב שעכשיו העוגה שלכם נראית כמו מפה פרוסה על שולחן. קחו את השוליים של המפה, וגזרו אותם במאונך פעם או פעמיים כדי שתוכלו להדק אותם אל צדי העוגה. אחרי שהידקתם בזהירות, הסירו את עודפי בצק הסוכר. עכשיו יש לכם בסיס יפה להמשך הקישוט של העוגה!
- עיטורים- פשוט כיף לעבוד עם בצק סוכר בגלל האפשרויות הרבות שהוא מציע. אשר לפסל בו ולצבוע אותו עם צבעי מאכל, וליצור קישוטים חביבים לעוגה. פרחים וסרטים הם קישוטים פופולריים במיוחד. ואם אין לכם את היכולת והקישורים האומנותיים של פסל מקצועי, תוכלו לקנות תבניות סיליקון בצורות שונות שמיועדות במיוחד לשימוש עם בצק סוכר לקישוט עוגה (את התבניות תמצאו בתחתית העמוד אליו מוביל הלינק). מכניסים את הבצק, מהדקים אותו, ולאחר מכן מוציאים ופשוט מניחים על העוגה.
קצפות וסירופים
קצפות וסירופים נותנים לעוגה מראה אוורירי, והם מוסיפים גם את אפקט ה- 'וואו!'. זה הטאץ' הסופי שמעניק לעוגה מראה מוגמר ומקצועי. יחסית קל ליצור אפקטים יפים מאוד עם קצפת וסירופ באמצעות הצורה שאנו מזליפים אותם עם העוגה. וגם לא צריך ידע או ניסיון רב כדי ליצור אפקט נפלא. כדי להניח קצפת או סירופ, נשתמש בשקיות זילוף מסיליקון או חד-פעמיות עם פיות שונות (שנקראות צנתרים בקרב האופים) דרכן מזליפים את הקצפת או הקרם על העוגה. לא נדבר על אופן ההכנה של הקצפת, אבל אני רוצה להדגיש שהקצפת או הקרם שאנחנו מזליפים חייבים להיות יציבים מספיק כך שלא ימרחו אחרי שנסיים לקשט.
שלוש שיטות לקישוט עוגה עם קצפת:
- נקודות או נשיקות- אפשר לפזר בנקודות ע"י יצירת גבעות קטנות של קרם. אם נשתמש בצנתר גלי, נוכל ליצור נשיקות קטנות וחביבות במקום נקודות.
- סרט- נוכל גם ליצור מסגרת לעוגה, או סרט ארוך שמקיף אותה באמצעות לחיצה ארוכה תוך כדי הזזת השקית באופן רציף וחלק מסביב לעוגה, כדי ליצור פס ארוך.
- סרט גלי- לוחצים לחיצה ארוכה ואחידה, אבל במקום למשוך פס אחיד של קצפת, נעשה צעדקדימה ורבע צעד אחורה, צעד קדימה ורבע צעד אחורה, עד שהעוגה מכוסהבגלים קטנים של קצפת.
כשמשתמשים בצנתרים עם צורות מעניינות, פס הקצפת לא נראה כמו סתם פס לבן, אלא הוא מקבל צורה, בהתאם לסוג הצנתר שהשתמשנו בו.
שתי צורות לקישוט עוגה עם סירופ:
- עיגול בתוך עיגול- נשתמש בשני סוגי סירופ. מזליפים סירופ אחד (למשל שוקולד) למרכז העוגה עד שנוצר עיגול בגודל בינוני. לאחר מכן לוקחים סירופ אחר (למשל מייפל) ומזליפים למרכז העיגול שיצרנו, כך שהעיגול הפנימי מפזר את העיגול מתחתיו ונוצרת לנו צורה יפה וטעימה במיוחד!
- שתי וערב- מפזרים פסי רוחב של סירופ, ומעליו במאונך, מפזרים פסי אורך של סירופ אחר (אפשר להשתמש בסוג אחד או בשני סוגים של סירופ).
שבבים וסוכריות
שבבים וסוכריות נותנים לעוגה מרקם. תמיד עדיף לפזר דברים שממחישים את הטעם של העוגה, כדי ליצור חוויה מרשימה לכל החושים. למשל, אם העוגה היא עוגת שוקולד, אפשרלפזר עליה טראפלס או שבבי שוקולד גסים. זה יחזק את התחושה השוקולדית של העוגה. פחות מומלץ לפזר סוכריות אמינמס (M&M's), לפחות מבחינה וויזואלית. עלעוגת פירות יער, אפשר לפזר אוכמניות או שכבת ג'לי עםפירות יער אדומים ויפים.
שתי שיטות לפיזור על העוגה:
- תפזורת- פזרו את הסוכריות שבחרתם בצורה מבולגנת מעל העוגה. זו דרך עליזה ודקורטיבית, שמעניקה מראה קליל וחגיגי לעוגה.
- צורות מסודרות- הניחו את הסוכריות אחת אחת תוך בניית צורות מחושבות, למשל עיגולים שחוזרים על עצמם, פסים, או דמקה - סוכריות בשני צבעים מסודרות במשבצות, כמו לוח דמקה.
טיפ חשוב! לא משנה באילו שיטות אתם משתמשים כדי לקשט את העוגה, בשביל שתוכלו להגיש את העוגה מבלי שתתחיל להתפזר ולנזול, חשוב לוודא שהעוגה יציבה, ויכולה לתפקד כבסיס טוב לקישוט שמעל.
ההגשה
אל תהססו להגיש את העוגה על כלי גדול ומרווח, ולצידה אלמנטים נוספים לעיצוב פרי דמיונכם. למשל, קישוט טוב לעוגת קפה: סירופ שוקולד משוך בפסים, מעליו פולי קפה מפוזרים ולצד פולי הקפה מעט אבקת סוכר. עוגות חמצמצות, כמו עוגת גבינה או פאי לימון, אפשר להגיש עם מעט עלי נענע מפוזרים מעל. בכל אופן, כדאי להשקיע בטאצ' הסופי וליצור רושם ראשוני מעולה עם ההגשה (:
השתמשו ביצירתיות שלכם! כמו בהרבה תחומים אחרים, גם באפייה וקישוט עוגות, יצירתיות ודמיון עוזרים. אל תגבילו את עצמכם. בשלו באווירה נעימה, שימו לכם מוזיקה שאתם אוהבים, עבדו בסביבה נקייה, נעימה ומרגיעה, והכי חשוב, פשוט תיהנו! זה המפתח ליצירות הטובות והטעימות ביותר (: