לחם ביתי מפנק לקראת עונת הכרבולים(:
לא יודעת מה אתכם, אבל אצלי, התקופה של תחילת החורף מעוררת תחושת נוסטלגיה חמימה, רצון להיות מוקפת בסביבה ביתית ואווירה רגועה. אצלי, האוכל שהכי מתקשר לאווירה ביתית חמימה, הוא איך לא? לחם ביתי. כן, לחם טרי, פריך, חם וטעים תמיד גורם לי להרגיש בבית :)
לחם אפשר לקנות בחנויות
אפשר, אבל מי שאפה לחם אפילו פעם אחת בחייו, או מי שאמא או סבתא שלו אפו פעם לחם לקראת שבת (אצלי זה דווקא היה אבא), יודע את ההבדל בין לחם קנוי ללחם שיצא הרגע מהתנור, כשהוא ממלא את כל הבית בריח מאפה טרי. אי אפשר להשוות בין הוצאת פרוסה חתוכה ויבשה מעט מהשקית, לבין פריסת הלחם בסכין משוננת, כשכל פרוסה עדיין מעלה אדים. בין אם אנחנו מודעים לכך או לא, אפילו האופן בו אנחנו מתייחסים ללחם הביתי השונה. לחם ביתי בד"כ נכסה במגבת, נעטוף אותו בחום ובאהבה, בעוד שלחם שקנינו בסופר נסגור בתווית עם תאריך התפוגה שלו ונדחוף למקפיא.
כן, לחם ביתי זה טוב
כשהייתי ילדה, היינו מבקרים את סבתא שלי מדי שבת, והיא הייתה פורסת לנו פרוסות לחם שהיא אפתה, מרוחות בחמאה וריבת חמוציות, שגם אותה הייתה מכינה (אגב, צירפתי את המתכון בניוזלטר). היינו אוכלים אולי אינסוף פרוסות כאלו כל שבת. רק כעבור שנים גילינו שסבתא הייתה טוחנת לתוך הקמח גם זרעי פשתן, שידועים בערך התזונתי הגבוה שלהם ובתרומה שלהם למערכת העיכול. אני חייבת לומר שאחי הקטן כבר לא יכל להסתכל על הלחם בלי לחשוד שסבתא ניסתה לעשות עליו טריק.
בלחם ביתי אפשר, וגם רצוי לגוון עם המרכיבים. יש אלפי מתכונים לאפיית לחם ביתי בריא, עם תוספות מגוונות להפליא, החל מזיתים וגרעיני חמנייה, ועד לאוכמניות ושזיפים מיובשים. ניתן לאפות לחם לכל מטרה, לחם בגוון של בוקר עם נגיעות מתוקות, לחם קל ובריא כתוספת לסלט, או לחם שום מקמח מלא עם הטעם החזק. כל אדם יוכל למצוא את לחם שהוא אוהב. יש אפילו מגוון רחב במיוחד של לחמים ביתיים ללא קמח חיטה כלל!
מה ללחם ולריפוי בעיסוק?
כשאתם מחפשים פעילות מרגיעה, שמשאירה את הדאגות מאחוריכם, שקלו ברצינות פשוט לאפות כיכר לחם. בד"כ תמצאו את כל המרכיבים הדרושים לכך בבית, אולי חוץ משמרים, שגם אותם אפשר למצוא בקלות בכל סופר או מכולת.
אפיית לחם היא חוויה מאוד אנושית, למרות שלחם הוא "רק מאפה". הלישה והצורך במגע עם הבצק, החמימות שדרושה לשמרים כדי שיתפחו, המרקם הנעים של הבצק המוכן והתפוח - כל התכונות האלו מאוד מחבקות. אפיה היא חוויה מרגיעה בצורה יוצאת דופן.
העצלנים מבנינו (למשל, אני), יכולים לפנק את עצמם עם מכונה לאפיית לחם ביתי, שבה פשוט שמים את כל המרכיבים שרוצים שיהיו בתוך לחם כשקמים בבוקר, והיא כבר עושה את כל העבודה. כך תוכלו לקום לבוקר מלא ניחוחות של לחם טרי, מבלי להתעורר לפני השמש.
כיף גם לילדים
אפיית לחם יכולה להיות פעילות מעולה לילדים. בצק הלחם, מהיותו סמיך, כמעט ולא מלכלך. במהלך הלישה שלו תוכלו לפתח עם הילדים שיחות משעשעות למדי, ולהפוך את כל העניין לחוויה משפחתית נעימה ויצירתית. ילדים נוטים להפיק הנאה רבה מכך שהם יכולים להכניס תוספות מגוונות לתוך הלחם, וככה גם יהיה לכם יותר קל לשכנע אותם לאכול לחם בריא ולא מתועש.
חוץ מההמלצה החמה שלי, יש לכם את כל הסיבות להכין לחם ביתי משובח וטעים! המתכונים פשוטים להפליא, והם דורשים רק מעט סבלנות, חום ואהבה, שבהחלט שווה להשקיע.