כל מה שצריך לדעת על קפה
יום שלישי 18 אוגוסט 2015
אנחנו הישראלים אוהבים קפה. זה בתרבות שלנו. "לשבת על קפה" מדי פעם זה משהו שכולנו עושים, ורובנו לא מסיימים את היום ללא כוס קפה אחת לפחות. אבל כמה אתם באמת יודעים על הקפה שאתם שותים? לא הייתם רוצים לדעת להכין קפה ארומתי שמתאים לטעם הייחודי שלכם? הנה כל המידע הבסיסי על קפה שכל אחד צריך לדעת, שיטות ההכנה, והייתרונות והחסרונות של צורות ההכנה:
סוגי הקפה
בתעשיית הקפה משתמשים בשני סוגים עיקריים של צמח הקפה, ערביקה ורובוסטה. שאר זני הקפה משמשים בעיקר בתעשיית הקוסמטיקה. מה שמשפיע על איכות הקפה וטעמו הם מקום הגידול והאופן בו מגדלים את הצמח. גידול של ערביקה באפריקה יניב תוצאות שונות לחלוטין מגידול של ערביקה בדרום אמריקה. בחנויות קפה מקצועיות בהן מצויות עשרות תערובות יידעו להסביר לכן ולכם בדיוק על היתרונות והחסרונות של כל זן. אבל חשוב שתבואו עם קצת ידע מוקדם.
ערביקה -
נחשבת לזן המשובח יותר מבין השניים. טעמו עשיר, אגוזי ומתקתק, והוא בעל חמיצות עדינה ולא דומיננטית. בגלל היותו צמח עדין, ניתן לגדל אותו רק באזורים מסויימים בעולם, בעיקר באפריקה ובדרום אמריקה. ההשקעה שהוא דורש מייקרת אותו באופן יחסי לרובוסטה. פולי ערביקה דורשים למשל קטיף ידני.
רובוסטה -
טעמו שטוח וחמצמץ יותר אולם הוא ניחן בקצף עשיר שמוסיף למרקם הקפה ולארומה שלו. הוא פחות עדין ודורשני מהערביקה, ובעל אחוזי קפאין גבוהים כמעט פי שניים. בגלל טעמו החמצמץ, הוא מתאים יותר להכנת קפה עם יותר חלב שישבור את החומציות הטבעית שלו.
בד"כ יגישו לכם תערובת של שני הזנים יחד, כך שכל זן יתרום מהתכונות הטובות שלו - טעם אגוזי ומתקתק, וקצף עשיר וארומטי מעל הקפה. לאחר היכרות קצרה עם שני הסוגים, כבר תוכלו לבחור מה מתאים לכם ואילו תכונות תרצו להדגיש במשקה שלכם.
כך מכינים קפה ביתי משובח
עם ידע בסיסי ביותר, תוכלו להכין קפה ביתי עשיר בטעם ובמרקם, בעל ניחוח מעורר שיתפשט בכל רחבי הבית. אחת ההנאות הקטנות שלי זה להתעורר בבוקר יום שבת ולמלא את הבית בריח של קפה קלוי על המחבת. מהריח הזה אי אפשר להתעלם. הוא נכנס לחדרי הלב הנסתרים ביותר וממלא אותם בתחושה של ביתיות ומנוחה. האמינו לי, שכוסות הקפה המפנקות ביותר שיצא לי לשתות היו דווקא אלו שהכנתי בבית, עם כל תשומת הלב והאהבה הדרושה. ולמרות שמומחים מסויימים יכולים לטעון שזה לא מקצועי, ולהתחיל בסיפורים ארוכים על המדע המדוייק של קליית הקפה והטחינה שלו, בשמירה על כמה חוקים בסיסיים כל אחד יוכל להכין ספל קפה משובח.
השיטות
ישנם כמה כלים המשמשים להכנה ביתית של הקפה:
קנקן עם מסננת לחיצה - מכינים בו למעשה קפה בוץ בכמות שמספיקה לכמה כוסות, מסננים את ה"בוץ" על-ידי לחיצה כך שנותר בתוך המיכל עצמו רק הקפה המסונן, מוכן לשתייה.
-
יתרונות: ניתן להכין כמות קפה גדולה ולערבב אותו עם חלב. הקפה מסונן ומוכן לשתייה, בלי "בוץ".
-
חסרונות: טעמי הקפה מטשטשים כיוון ששטח הפנים של הקנקן גדול יחסית, והוא גורם לאיבוד חום רב. המים שמבשלים את הקפה לא רותחים ולא ממצים את הטעם שבו.
מקינטה - השיטה האהובה עליי, והכי קרובה להכנת אספרסו. המים נמצאים בחלקה התחתון של המקינטה, והכנת הקפה נעשית ע"י מעבר איטי של אדי המים דרך הקפה אל החלק העליון.
-
יתרונות: בדרך זו נוצר לחץ על שכבת הקפה ונעשה מיצוי איטי ומקסימלי של החליטה, ממש כמו באספרסו. מתקבל קפה סמיך, עשיר וארומטי.
-
חסרונות: המקינטה דורשת השגחה. ברגע שהמים התאדו לגמרי אתם צריכים להיות שם בשביל לכבות את הגז, על מנת שתחתית הכלי לא תשרף. עוד חסרון הוא במספר הספלים שניתן להכין בדרך זו מוגבל לקיבולת הכלי שבדרך כלל מסתכמת בספלים בודדים.
פינג'אן - בפינג'אן מרתיחים קודם את המים, ואז מוסיפים את חליטת הקפה לתוכם. יש כאלה שמרתיחים את המים מספר פעמים.
-
יתרונות: הכנת קפה בוץ בפינג'אן נחשבת לשיטה הטובה להכנת קפה כזה, כיוון שהיא מאפשרת מגע רציף ומתמיד עם מים בטמפ' הרתיחה שלהם, ולמיצוי טוב יותר של טעמי הקפה.
-
חסרונות: נוסף על המים, הקפה בא במגע לכל אורך התהליך גם עם חמצן, מה שגורם לפירוק של חלק מהרכיבים הארומטיים בקפה.
מכונת אספרסו - ישנן מכונות אספרסו ביתיות וקומפקטיות, שמדמות שאופן מלא את הפעולה של מכונות האספרסו בבתי הקפה. המכונה מאפשרת לכם להכין קפה משובח מתי שמתחשק לכם, ולהרגיש ממש כמו בריסטה.
-
יתרונות: מיצוי נכון של הטעמים מושג באמצעות הטמפרטורה שבה נעשית ההכנה, הלחץ שמופעל על חליטת הקפה והמהירות האיטית של התהליך.
-
חסרונות: מחיר הוא החסרון העיקרי של מכונה כזו. אולם בהשוואה למכונת קפה שמתבססת על קפסולות נראה שזוהי השקעה משתלמת כיוון שלא נדרשות הוצאות נוספות על קפסולות הקפה.
מכונת קפה מבוססת קפסולות - נחשבות ליוקרתיות ומקצועיות. מכינות קפה על כל סוגיו במהירות ומגיעות לתוצאות שמדמות ממש את תוצאות בתי הקפה.
-
יתרונות: המכונה מאפשרת השגת תוצאות גבוהות במינימום מאמץ.
-
חסרונות: מחיר הקפסולות. מחיר כל קפסולה נע בין 2 ל-3 שקלים, סכום שמצטבר להוצאה גבוהה בסופו של דבר. אולם אם המכונה שלכם מדמה קפה שקונים בבית קפה, ההוצאה יכולה דווקא להשתלם.
אז אל תהססו לשבת עם האנשים שאתם הכי אוהבים לשיחת נפש על כוס קפה ביתי משובח. תכינו קפה בדיוק כמו שאתם רוצים, עם החליטה שאתם אוהבים ובדרך הנוחה לכם. זכרו שההנאה מתחבאת הרבה פעמים בפרטים הקטנים. אל תתפשרו על שום פרט בדברים שאתם אוהבים!