סודות המטבח התאילנדי
יום שלישי 18 אוגוסט 2015
מכירים את ההתלבטות אם בא לכם משהו מתוק, מלוח, חמוץ או חריף? אז התאילנדים עלו על פטנט. הם פשוט לא מחליטים. המטבח התאילנדי מאופיין בטעמים הרבים המתמזגים. במטבח התאילנדי תוכלו למצוא את כל שילובי הטעמים האפשריים, החל מחמוץ - מתוק ועד למריר- מלוח.
הבסיס
בבסיס רוב המנות התאילנדיות אפשר למצוא אחד משני מרכיבים - אורז או אטריות. תאילנד היא אחת מיצרניות האורז הגדולות בעולם, וככזו, היא גם צורכת אורז בכמויות אדירות. התאילנדים אוהבים מנות אורז לבן או מתובל עם בשרים ופירות ים ברוטב עשיר וסמיך. אך למרות שבתאילנד אוהבים אורז, במערב דווקא התחברו יותר לאטריות, ולכן תוכלו למצוא מגוון רחב של מנות מוקפצות עם אטריות במגוון צורות ומרקמים.
מתחילים בקטן
התאילנדים אוהבים למתוח את הסועדים. הארוחה הטיפוסית מורכבת ממנות ראשונות טעימות להפליא אך קטנות, שנותנות לאורח טעימה קטנה ממה שעוד מצפה לו בזמן הארוחה. המנות הראשונות משלבות בתוכן טעמים ומרקמים שונים ומגוונים, והן מוסיפות להנאת הסועדים לפחות כמו המנה העיקרית.
לא רק רוטב סויה!
בניגוד למה שנהוג לחשוב על המטבח האסייתי, במטבח התאילנדי כמעט ומחקו את המילים "רוטב סויה" מהלקסיקון. הרוטב העיקרי שהתאילנדים משתמשים בו הוא Nam Pla, רוטב דגים מלוח מעט בעל טעם אופייני. רוטב נוסף שהתאילנדים אוהבים במיוחד הוא רוטב הצדפות, שגם לו טעם וריח ייחודיים. נוסף לשני אלו התאילנדים משתמשים גם ברוטב הצ'ילי המתוק, כמתבל למנות מטוגנות וכרוטב לבישול. ההשפעה ההודית מביאה איתה את הקארי למטבח התאילנדי, שמתאים בדיוק לאופי התבשילים שלהם. הוא בעל טעם חזק ומשלב בתוכו את כל משפחת הטעמים.
כך משלבים את חמשת הטעמים במנה תאילנדית:
ברגע שתעלו על הטריק של התאילנדים, שהוא למזג טעמים, תוכלו להיות יצירתיים ולמזג טעמים בעצמכם, ואפילו לצאת מגבולות המתכון המוכן. פשוט החליטו על אופי המנה ובהתאם לכך השתמשו במרכיבים הבאים כדי לתת לה טאצ' תאילנדי אותנטי:חמוץ - להשגת הטעם החמוץ, התאילנדים משתמשים בליים, גרידת ליים ופירות חמוצים. כך, גוון החמיצות נותר הדרי, נעים ומרענן.
מריר - המרירות מושגת באמצעות שורשים שונים. הנפוץ שבהם הוא הג'ינגר. טעמו חזק ומריר מעט, בדיוק במידה הנכונה כדי להוציא אתכם מעט מהשגרה.
מתוק - פשוט זוכר, או קרמל לאלה שאוהבים טעם עמוק יותר. מתיקות מעודנת יותר מושגת באמצעות הוספת סילאן. גם חלב הקוקוס נכנס לקטגוריה הזו. הוא נותן למנה מתיקות מעודנת ואגוזית, ותורם למרקם העשיר שלה.
מלוח - כמו שכבר אמרנו, במקום רוטב סויה - רוטב נאם פלא. בדומה לרוטב סויה, הוא מהווה בסיס מלוח מעט במנות רבות. במטבח התאילנדי מחליפים את השימוש במלח בשימוש ברוטב זה כמעט לחלוטין. אם אתם רוצים לגוון, תוכלו לעשות זאת באמצעות רוטב אצות.
חריף - המנות התאילנדיות נוטות להיות חריפות. רוב המנות המוצעות בתפריט במסעדה תאילנדית טיפוסית יהיו לכל הפחות פיקנטיות. התיבול החריף נעשה בעיקר באמצעות רוטב צ'ילי לבישול, שהוא למעשה תערובת של פלפל צ'ילי חריף, סוכר קנים וחומץ.
המרכיב הסודי
מה למעשה הופך את המנה למנה בנוסח תאילנד? מהו המרכיב הסודי? חוץ משילוב הטעמים העזים, מה שמעיד על סגנון תאילנדי הוא דווקא הקארי ההודי. והסוד הייחודי והחשוב ביותר - טריות המרכיבים. החום בתאילנד הפך את השימוש במרכיבים טריים להכרחי, והם שתורמים לטעם העשיר והמגוון של המנות התאילנדיות הנפלאות.
אוכל שכיף להכניס לפה
פרט חשוב שהתאילנדים משתמשים בו במיומנות הוא המרקם. שילוב המרקמים במטבח הזה הוא אחד הגורמים לכך שהמטבח התאילנדי הפך לפופולרי מאוד בכל העולם. כך למשל, המנה התאילנדית המפורסמת ביותר, פאד תאי, מכילה רוטב סמיך ועשיר, אטריות ביצים רכות, נבטים קריספיים ובוטנים קראנצ'יים. כל אלו הופכים את האכילה לחוויה, ודואגים לכך שלא נשתעמם מאף ביס.
התאילנדים בהחלט יודעים מה הם עושים במטבח. אין שום סיבה שלא נלמד מהם כמה דברים, ועל הדרך נרחיב את קשת הטעמים שלנו ונרשים כמה סועדים מאושרים עם תבשילים עזים וצבעוניים, במרקמים שפשוט תענוג לאכול.
למה לא להתחיל את המסע הקולינרי התאילנדי כבר השבוע?
למה לא להתחיל את המסע הקולינרי התאילנדי כבר השבוע?
הנה מתכון שיגרום לכם להתאהב במטבח התאילנדי: