יש חיים בלי נשנושים?
יצא לך לפספס ארוחה מסודרת רק כדי להחליף אותה בנשנושים שסיפקו רק תחושת שובע רגעית? שאלת את עצמך פעם מה יש בכל הנשנושים האלה שגורם לך לצרוך אותם כלכך הרבה? מה הופך אותם לנגישים כל -כך? האם היתרונות שלהם גוברים על החסרונות? התשובה לשאלה האחרונה היא כמובן… תלוי איך מסתכלים על זה.
לפני שנדבר על תחליפים (מהצד הבריא של הסופר), נערוך השוואה קצרה בין היתרונות לחסרונות של החטיפים הקנויים:
יתרונות
קלות אחסון - החטיפים הקנויים לרוב יבשים ותאריך התפוגה שבדרך כלל תמצאו על האריזות כנראה אפילו לא באופק. אפשר לקחת אותם לכל מקום ולאכול אותם בכל שעה מבלי לחשוב על פתרונות אחסון או קירור.
תחושת שובע - חטיפים יכולים להעניק תחושת שובע. אם אנחנו נקלעים למקרה חריג וחייבים לתפקד לאורך זמן מבלי שיש לנו גישה לאוכל מזין, החטיפים יכולים להוות תחליף.
קראנצ' - הוא משתיק את המחשבות ומספק את היצר הקדמוני שלנו למשהו פריך. משחרר מתחים שהצטברו בתוכנו במהלך היום.
חסרונות
עודף קלוריות - אמנם החטיפים יכולים לספק לנו תחושת שובע, אבל בדרך כלל, כמות הקלוריות שתכנס לתוך הגוף תהיה גדולה פי כמה וכמה מכמות הקלוריות שהיו נכנסות לגוףאילו היינו אוכלים חטיף בריא או ארוחה מזינה במקום.
לא בריא - על מנת ליצור את הטעם הייחודי של החטיפים הקנויים ולשמר אותם לאורך זמן, מוסיפים היצרנים למתכון מגוון רחב במיוחד של חומרים שמסכנים את הבריאות כשצורכים הרבה מהם לאורך זמן.
השובע הוא רגעי - חטיפים בדרך כלל לא יכילו מרכיבים שיעזרו לשמור על שובע לאורך זמן. בדרך כלל אין בהם סיבים תזונתיים וקמחים מלאים ומזינים - מה שגורם לתחושת השובע לפוג לאחר זמן קצר, ובמקרים רבים הם רק ייפתחו את התיאבון.
אבל לא חייבים רק חטיפים - יש גם תחליפים
לכל החסרונות האלה יש מענה בצד הבריא של הסופר. אמרנו שבחטיפים חסרים סיבים תזונתיים? הם לא מעניקים שובע לאורך זמן. הם טעימים וקראנצ'יים אבל לא בריאים. אל דאגה. מצאנו כמה פתרונות שכוללים את היתרונות ומשאירים את החסרונות מאחור.
- ירקות ופירות חתוכים - זה נכון שזה לא הדבר הראשון שכולם חושבים עליו כשהם מחפשים משהו לנשנש, אבל ההשקעה הקטנה תשתלם בסופו של דבר והבריאות שלכם תתחיל לדבר בעד עצמה.
- ירקות שורש - תופתעו לגלות כמה הם קראנצ'יים ומגניבים. השיטה שלי היא גזרים חתוכים וקולורבי פרוס עם מתבל. הם יוכלו להחליף את הקרקרים השמנוניים והצ'יפס המטוגן. ואגב, אני בטוחה שתופתעו גם מכמה טוב תרגישו עם עצמכם אם תבחרו בירקות שורש על פני חטיפים.
- אדממה - נשנוש תל אביבי ובריא להפליא. הסויה כבר תופסת אחוז נכבד מהמדפים ועכשיו היא נכנסת ובגדול גם לקטגוריית המאנצ'. ה"פיצוח" של הקליפות הופך את האכילה לחווייתית, ולפולים עצמם מרקם קליל וכייפי. אגב, אם אתם עדיין מפקפקים, פשוט הציצו בערך הקלורי שרשום על האריזות. אתם לא תתאכזבו, מבטיחה (:
- קלח תירס - זהו אולי האוכל הבריא היחיד שנמכר מבושל בפינות רחוב ובירידים כאילו הוא ג'אנקפוד לכל דבר. למה? בזכות טעמו המתקתק והצורה שבה הוא מוגש. קלח תירס הוא נשנוש אישי בריא וטעים, ואם תוסיפו לו מעט מלח הוא יהפוך לחטיף בריא, טעים ומהנה. אגב, אפשר להגיש אותו גם קר.
- פופקורן - הוא קריספי וכיף לאכילה. היזהרו מהפופקורן הארוז משום שערכו הקלורי גבוה במיוחד והוא מלא בשמן ובחמאה. הכינו פופקורן ביתי מבלי להוסיף לו שמן (או לפחות לא בכמויות מוגזמות).
- מלח - נוסף על כך שהוא אחד מחמשת הטעמים, המלח מתפקד גם כמחזק טעם. בנוכחותו טעמים אחרים מודגשים ובולטים יותר - מה שיעזור לך להחליף את הטעמים החזקים שמקורם בחטיפים, במקורות בריאים יותר. אם אתם מנסים להיפטר מהמלח מטעמים בריאותיים, עליכם לזכור שני דברים. ראשית, חטיפים גרועים הרבה יותר מכמה ירקות ממולחים מעט, ושנית, כדאי לפעול בשיטת פרה - פרה. פשוט קחו את הזמן. בריאות היא הרגל שנבנה עם הזמן, ובהחלט אפשר להפסיק עם החטיפים לטובת ירקות מלוחים ועם הזמן להפחית את כמות המלח שמוסיפים.
אל תשכחו - כשאתם מנשנשים בריא, הגוף יאמר לכם תודה. גם תרגישו טוב יותר וגם תהיו בריאים יותר - אז למה לא להשקיע קצת?
לבריאות! (: