האם אנחנו אוכלים יותר עם העיניים או עם הלשון?
יום חמישי 17 ספטמבר 2015
מסעדות השף הכי מפוארות יוצאות מגדרן כדי להוציא את המנות הכי יפות ואסתטיות אל השולחן. לפעמים המלצר או המלצרית מסובבים את המנה כשהם מגישים אותה אל השולחן בגלל שככה השף התכוון שנקבל אותה, וכך הוא רוצה שנראה אותה לפני שאנחנו מתחילים לאכול. אולי הוא אפילו מנסה לגרום לנו לאכול אותה בסדר מסויים. בתי קפה ומאפיות דואגים להפיץ ריחות של מאפים טריים וקפה טחון אל הרחוב כדי לפתות לקוחות להיכנס. למה לעשות את המאמץ הזה?
התשובה היא משום שאנחנו יודעים שאוכל הוא יותר מרק משהו טעים. אכילה היא חווייה רב - חושית.
אנחנו יודעים שכולנו אוכלים עם העיניים, אבל האוכל שנוגע לנו בלשון ומפעיל את חוש הטעם משחק כמובן את התפקיד הכי חשוב, לא? זה מתוק, זה חמוץ, לזה יש טעם של שוקולד - כל המידע הזה מועבר מהלשון אל המוח. האמת המפתיעה היא שדווקא לא. מחקרים נותנים לנו תובנות מדהימות בנוגע למידת ההשפעה של החושים האחרים על הטעם שאנחנו טועמים והם מצביעים בכיוון די ברור - יש חושים שמשחקים תפקיד חשוב יותר בקביעת הטעם שאנחנו טועמים, והלשון בדרך כלל מצייתת לחושים האלה.
מסתבר שהבוס של החושים שמופעלים מתי שאנחנו אוכלים הוא חוש הראיה. כן, אנחנו אוכלים בעיקר עם העיניים! פיטר ברהאם, פרופסור לפיסיקה מאוניברסיטת בריסטול, אמר ש- "אם נטעם משקה בצבע כתום, מספיק שהוא יהיה קצת חומצי וקצת מתוק כדי שנאמין שהוא מיץ תפוזים. אפילו אם הוא בעצם מים עם צבע מאכל וסוכר, או מיץ תפוחים. " ככה למשל, במחקר שנעשה בארצות הברית, נתנו לשורה של טועמי יין מקצועיים לטעום יין לבן עם צבע מאכל אדום. הם האמינו שהם שותים יין אדום. כולם אמרו בדיעבד שהם ידעו שמשהו לא בסדר, אבל הם האמינו למה שהעין שלהם אמרה להם.
בתת - המודע שלנו, אנחנו מאמינים יותר למה שהעיניים שלנו אומרות לנו מאשר מה שהלשון שלנו אומר. אז אם יגישו לנו מנה יפה ואסטתית, עם צבעים בוהקים שמחמיאים אחד לשני, העיניים יגידו למוח שהמנה הזו צריכה להיות טעימה, והלשון כמעט תמיד יציית - המנה תהיה יותר טעימה. לא רק "כאילו" יותר טעימה, לא רק "תרגיש" יותר טעימה, היא ממש תהיה יותר טעימה.
להגיש מנות יפות ואסטיות הוא הרגל מקסים לסגל לעצמך. אז אחרי שהאוכל מוכן, במקום ישר להניח אותו על הצלחת, תקחו רגע לחשוב על איך מניחים אותו על הצלחת ככה שהוא יראה יפה ומושך יותר, אפילו אם מגישים לילדים ולמשפחה. אל תשכחו - אוכל יפה יותר הוא אוכל טעים יותר!